Jan Rotmans is hoogleraar duurzame transities en systeeminnovaties aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Jan startte zijn carrière bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 1986, waar hij het IMAGE model ontwikkelde, het eerste integrale klimaatmodel ter wereld, dat gebruikt werd binnen de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en bij de onderhandelingen voor het Kyoto-protocol.

In 1990 promoveerde Jan op het IMAGE model, waarvoor hij een prijs ontving in 1991, voor de beste dissertatie van de Universiteit van Maastricht in 1990. Daarna werkte Jan aan het TARGETS model, een mondiaal model voor duurzame ontwikkeling.

Van 1995 tot 1997 werkte hij bij de Verenigde Naties in New York, voor de Commissie Duurzame Ontwikkeling, aan de evaluatie van het mondiale duurzaamheisdsbeleid.

In 1992 werd Jan part-time hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en in 1997 voltijds hoogleraar ‘Integrated Environmental Assessment’.

In 1998 richtte Jan ICIS op, het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development.

In 2004 werd Jan hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij het onderzoeksinstituut DRIFT (Dutch Research Institute For Transitions) startte. Jan doet aldaar onderzoek naar transities, radicale maatschappelijke omwentelingen en de mogelijkheden om die te beïnvloeden, via transitiemanagement. Jan doet onderzoek naar transities op tal van terreinen, zoals energie, bouw, zorg en stedelijke ontwikkeling.

Jan heeft ca. 200 publicaties op zijn naam over klimaatverandering, integrale modellen, onzekerheid, duurzaamheid, transities en transitiemanagement. Hieronder 20 boeken, waaronder zijn laatste boek ‘In het oog van de orkaan’ dat in 2012 uitkwam. Hij heeft tot dusver 15 promovendi begeleid.

Naast zijn wetenschappelijk werk levert Jan ook een maatschappelijke bijdrage aan de transitie naar een duurzamere samenleving. Hij is betrokken bij praktijkprojecten op lokaal, regionaal en nationaal niveau.

In 2007 richtte Jan de actie-organisatie Urgenda op, met als motto om Nederland sneller duurzaam te maken.

In 2012 werd een documentaire over zijn werk uitgezonden, door VPRO’s Tegenlicht, ‘Nederland in transitie’. Hij adviseert overheden in binnen- en buitenland en internationale organisaties als de Europese Commissie, Verenigde Naties, Wereldbank en OECD op het gebied van transities en transitiemanagement. In 2011 richtte Jan een eigen bedrijf op, Rotradamus, voor advisering op het gebied van transities en duurzaamheid. In 2014 startte hij het initiatief ‘Nederland Kantelt’ dat zichtbaar wil maken hoe groot en breed de vernieuwingsbeweging is in Nederland op 9 verschillende terreinen: zorg, onderwijs, zorg, energie, voedsel, bouw, ruimte, water, kunst/cultuur en financiën.

Download hier het volledige CV van Jan Rotmans (pdf).